„Odżywiam się zdrowo i z tradycją” – rządowy program „Bezpieczna i przyjazna szkoła” realizowany w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Godzianowie
Celem zadania jest: kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych uczniów poprzez praktyczną naukę przygotowania pełnowartościowych posiłków; zwiększanie kompetencji rodziców, nauczycieli, personelu szkoły dotyczących prawidłowego żywienia; zmiana przekonań i postaw dorosłych dotyczących zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.
W ramach realizacji projektu wykonaliśmy już następujące zadania:
– Znowelizowaliśmy szkolne programy profilaktyki i uwzględniliśmy następujące zagadnienia: zdrowe drugie śniadanie w szkole, wspieranie dziecka z nadwagą i otyłością, zdrowe żywienia na stołówce szkolnej, edukacja rodziców w w/w zagadnieniach.
-Warsztaty dla rodziców – 16.11.2016 (rodzice uczniów Szkoły Podstawowej) i 17.11.2016 (rodzice uczniów Gimnazjum) – prelekcja połączona z pokazem kulinarnym przygotowania zdrowego śniadania dla ucznia pod tytułem „Moje dziecko odżywia się zdrowo”. Warsztaty prowadzili nauczyciele z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Głuchowa (technik gastronomi).
– Wykład o zdrowym odżywianiu połączony z warsztatami kulinarnymi dla uczniów – 24.11.2016
(uczniowie Szkoły Podstawowej) i 28.11.2016 (uczniowie Gimnazjum). Uczniowie z przygotowanych produktów przygotowywali sałatkę owocową i zdrowe kanapki. Po wysłuchaniu prelekcji odbyła się wspólna degustacja.
– Przygotowywany jest projekt edukacyjny przez uczniów Gimnazjum „Zasady prawidłowego żywienia wśród młodzieży szkolnej”. Projekt zostanie przedstawiony na Festiwalu Nauki.
– Przygotowywana jest ulotka o zdrowym odżywianiu dla mieszkańców Gminy Godzianów „Promujemy zdrowe produkty lokalne”.
– Uczniowie klas I- III Szkoły Podstawowej przystąpili do projektu „Śniadanie daje moc” – przygotowali wspólnie z wychowawcami drugie śniadanie. Śniadanie składało się z warzyw, owoców, ciemnego pieczywa, wędliny i serów.
– Na szkolnych korytarzach uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali gazetki: „Piramida zdrowia”, „Zdrowe odżywianie”, „Kolorowe drugie śniadanie”. Gazetki przedstawiają realizowany w szkole projekt.
Lucja Supera
Koordynator projektu